Kispesti Egészségügyi Portál
Egységes európai segélyhívó: 112 Mentők: 104 Tűzoltóság: 105 Rendőrség: 107

Hírek

Megnyílt az új diagnosztikai központ a szakrendelőben

2021.01.
Megnyílt az új diagnosztikai központ a szakrendelőben
A képre kattintva galéria nyílik (4 kép)
Egyedülálló diagnosztikai központ jöhetett most létre Kispesten, hiszen a fővárosban sincs még egy olyan szakrendelő, amelyben 2 MR és egy CT működik. A mintegy 440 négyzetméteres épületrészben korábban a kispesti házi gyermekorvosok és területi védőnők dolgoztak, akik az átfogó kerületi egészségügyi fejlesztési program keretében új és korszerű körülmények közé kerülnek. A területi védőnők már át is költöztek a Forrásházba, míg a házi gyermekorvosok is hamarosan birtokba vehetik a Csokonai utcában kialakított új rendelőket. A kormány önkormányzatokat érintő kedvezőtlen gazdasági döntései, elvonásai ellenére várhatóan folytatódhatnak a megkezdett egészségügyi beruházások, így Kispesten az idei év mégis az egészségfejlesztés éve lehet, bár komoly fejtörést okozhat majd az új intézmények üzemeltetése – mondta el Gajda Péter polgármester. A kerület vezetőjét Dr. Kumin Marianna, a KEI főigazgató-főorvosa, valamint Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek társasábában a labort üzemeltető Raditec Kft. ügyvezető igazgatója, Janny Géza kalauzolta körbe az új intézményben.

Dr. Kumin Marianna kiemelte, átmenetileg két lehetősége van a kispestieknek, hogy radiológiai vizsgálaton részt vehessenek, hiszen továbbra is jelentkezhetnek a Szent István kórházba is, de itt helyben is ellátják őket. A főigazgató-főorvos elmondta azt is, hogy már korábban is kitűnő volt a szakmai kapcsolat az intézet és a kispestiek ellátását is eddig a IX. kerületben végző Raditec Kft. között, így óriási eredmény, hogy a Kft. kényszerköltözése után ezt a minden „szakmai és esztétikai szempontból hibátlan” intézményt most itt alakították ki. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, köszönet jár az önkormányzatnak, mert megteremtette a lehetőségét annak, hogy új helyet biztosítson a házi gyermekorvosoknak és védőnőknek.

Janny Géza kérdésünkre elmondta, december 21-én már fogadott betegeket az intézmény, és a területi ellátás átszervezése után, a XVIII. kerület és a főváros mellett várhatóan XIX. kerületi betegeket látnak majd el két műszakban, 20 szakemberrel, reggel 7 és 22 óra között. Egy-egy MR-gép naponta, vizsgálattípustól függően 35-40, míg a CT-gép 50-60 vizsgálatot végezhet el. Janny Géza felhívta a kispestiek figyelmét arra is, hogy a vizsgálatra beutalóval térítésmentesen lehet jelentkezni, de a költségtérítéses vizsgálathoz is orvosi javaslat szükséges. Sajnos a jelenlegi járvány helyzetben a váróban csak jóval kevesebb beteget tudnak egyszerre beengedni, így előfordulhat, hogy az udvaron kell várakozniuk a vizsgálatra érkezőknek, az ebből adódó kellemetlenségért előre is elnézést kérnek – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Megtudtuk azt is, hogy a csaknem félmilliárdos beruházás és átalakítás során kiemelt figyelmet fordítottak mind a gépek, mind a betegek biztonságára, így például az MR-gépek alá csaknem három méter mélyen került betonalap. (Forrás kispest.hu)