Kispesti Egészségügyi Portál
Egységes európai segélyhívó: 112 Mentők: 104 Tűzoltóság: 105 Rendőrség: 107

Betegtájékoztatók

1. EESZT lakossági felhasználási lehetőségei


A nyomtatás megtakarításával, orvosi rendelő felkeresésének, az ottani sorban állás, várakozás járványügyi szempontból is hasznos elkerülésével juthattak szükséges medicináikhoz. Mindez az EESZT-nek – az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Térnek köszönhető. 

További lehetőség, ha a lakosságot ehhez az elektronikus „felhőhöz” kötő EESZT Lakosági Portált használni kezdik. Innen letölthetők leleteik, láthatók beutalóik, receptjeik. Akár az is lehet, hogy előbb látják saját leletüket, mint házorvosuk. Könnyíti a felület használatát, hogy azt is be lehet rajta állítani, hogy üzenjen e-maillel, ha bárhol receptje, lelete, beutalója születik. 

Ügyfélkapus bejelentkezés, és taj szám kell hozzá. A bejelentkezéshez itt férnek hozzá: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal 

Itt kell megkeresni az Önrendelkezés fület, majd az Értesítések beállításánál bepipálni amiről szeretnének értesítést kapni, pl. elektronikus recept. 

Ha gyermeküknek létrehozzák a saját ügyfélkapus bejelentkezését, az ő dolgairól is értesítést kaphatnak. Használják a rendszert, időt, energiát takaríthatnak meg, és kisebb az esély a megfertőződésre is a kevesebb szaladgálás miatt. 

Meghatalmazás létrehozása. https://e-egeszsegugy.gov.hu/meghatalmazasok-az-eeszt-ben 

Ennek segítségével a meghatalmazott vagy meghatalmazottak, pl. mindkét szülő a gyermeke részére, vagy mindkét gyermek idős szülei részére továbbra is nyomtatott felírási igazolás – recept – nélkül válthatják ki az elektronikus térbe felírt receptet. 

Mind a fertőző megbetegedések megelőzésében, mind a közlekedés okozta környezeti terhelés csökkentése tekintetében jelentős vívmány az EESZT. 

/Szánthó András dr. házi gyermekorvos/

 

 

2. "Válasszon okosan! – A gyors és hatékony betegellátásért” című szórólappal és plakáttal indít felvilágosító betegtájékoztatási kampányt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK). A plakátok, szórólapok segítségével arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen panaszokkal hova fordulhat a lakosság. Az ábrák segítségével orientálják a betegeket abban, hogy milyen esetekben kérhetik gyógyszerész segítségét, mi a háziorvos feladata, mikor ajánlott a háziorvosi ügyeletet hívni és mely esetekben kell mentőt hívni. 

Forrás: A Magyar Orvosi Kamara honlapja. (mok.hu)