Kispesti Egészségügyi Portál
Egységes európai segélyhívó: 112 Mentők: 104 Tűzoltóság: 105 Rendőrség: 107

Hírek

Megújúlt a Kispesti Egészségügyi Intézet betegfogadó tere!

2019.09.
Megújúlt a Kispesti Egészségügyi Intézet betegfogadó tere!
A képre kattintva galéria nyílik (16 kép)
Önerőből újult meg a Kispesti Egészségügyi Intézet betegfogadó tere is

Elkészült és átadták a kispestieknek a Kispesti Egészségügyi Intézet teljesen felújított betegfogadó terét, amelyet az önkormányzat önerős beruházásban, több mint 250 millió forintból végeztetett el. Ezen a héten még a betegirányító technikai eszközöket tesztelik – hangzott el a mai ünnepélyes átadón.

Az önkormányzat és az intézet régi terve valósult meg a mai nappal. A felújítás gyorsan zajlott, hiszen a bontási munkálatok júniusban kezdődtek, és most itt vagyunk, hogy ünnepélyesen is visszaadjuk az épület betegfogadó terét a kispestieknek. A munka nem ezzel a beruházással kezdődött, és nem is ezzel fejeződött be, hiszen minden évben, az intézet szakmai vezetőivel közösen beszéljük meg, mit és hogyan kellene fejleszteni annak érdekében, hogy még korszerűbb legyen a kispestiek egészségügyi ellátása – mondta Gajda Péter polgármester a ma tartott ünnepi átadón.
Gajda Péter beszédében hangsúlyozta, sokan korholták a városvezetést, hogy miért nem pályázik a felújításhoz külső forrásokért. Kispest azért volt kénytelen önállóan, önerőből hozzákezdeni az intézmény felújításához, mert a sokat emlegetett, ám ötletszerűen működő, és a támogatási pénzeket is hasonlóképpen kiosztó, Egészséges Budapest Program adta lehetőségekről nem értesült, így támogatásban sem részesülhetett. Kispest egészségügyi ellátásának színvonala az elmúlt években sokat változott, fejlődött és nem csak itt az egészségügyi intézetben, ahol az évek során új eszközöket szereztünk be, és ahol jelenleg is két új korszerű technikai eszköz, ultrahangkészülék megvásárlására kerül majd sor – hangsúlyozta a polgármester. A polgármester az elmúlt évek komolyabb fejlesztéseiből a Berzsenyi utcai gyermek háziorvosi rendelőt emelte ki, és utalt arra, hogy folyamatban van ugyanott a felnőtt háziorvosi rendelő korszerűsítése is. Ez alkalommal is köszönetet mondott a képviselő-testületnek, ahol többségben támogatták a felújítás megkezdését, a tervezőnek, a kivitelezőnek, és mindenkinek, aki ebben a munkában részt vett.

Az intézetet idén februártól vezető Dr. Kumin Marianna főigazgató ünnepi köszöntőjében kiemelte, ami most megvalósult, minden igénynek megfelelő, és hihetetlenül nagy örömet jelent mindenkinek. De ez a komoly fejlesztés anélkül a nagymértékű összefogás nélkül, amelyet az elmúlt hónapokban tapasztalt, nem jöhetett volna létre.
Köszönetet kell mondani az önkormányzatnak, hogy bevállalta és lebonyolított az építkezést, de köszönet illeti az itt dolgozókat is, hiszen az átépítés során nehezített körülmények között végezték a gyógyító munkát. A főigazgató köszönetet mondott a kivitelezőnek, aki ízléssel és minőségi munkával végezte a felújítást, akivel folyamatosan egyeztetve készült el az épület ezen része. És végül, de nem utolsó sorban köszönet jár a kispestieknek is, akik alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, megértették és türelemmel viselték a munkával járó kellemetlenségeket. Kumin Marianna elmondta azt is, hogy „próba hét” lesz az előttünk álló hét, hiszen meg kell szoknia mind a betegeknek, mind pedig az itt dolgozóknak az új betegirányítás rendjét, az ezt kiszolgáló technikai eszközöket is. De ígéretet tett arra, hogy a betegek véleményét, észrevételeit beépítik majd a további működésbe.

Az átépítéssel kivilágosodott az épület aulája, amelyet világosra festett falak, tágas ablakok tesznek még szebbé. Az átépítés során egészen a tüdőgondozóig elbontották a falakat, a lépcsőket, a korábbi betegirányító és a büfé falait is. Az így kapott tágas teret, 350 négyzetmétert nem is építették be teljesen, így egy „jobb hangulatú”, levegősebb intézményt kaptak vissza a betegek. Helyet cserét a betegirányító üvegkalitka és a büfé, de a két egység között ülve lehet kivárakozni. A tér teljes egészét álmennyezet fedi, és korszerű világítást is kapott a tér. A mozgáskorlátozottak akadálymentes mozgását az épület jobb oldalán lévő lépcsősor helyén, úgynevezett „emelő rámpa” segíti.